Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Portal de Govern Obert

29/03/2023: Proposta d'acord del Grup Municipal Comuns Verds de Sitges en commemoració del 92è aniversari de la proclamació de la 2a República

Sessió ordinària de 29 de març de 2023

 

El pròxim 14 d’abril, es compleixen 92 anys de la proclamació de la 2a República. Aquest període va suposar l’avenç democràtic i social més gran en la història del país, assolint fites com el sufragi femení, el dret al divorci, la laïcitat de l’estat o el dret a una educació pública lliure. Va ser el primer règim democràtic de la nostra història que va instaurar un veritable Estat de Dret i va proclamar una de les constitucions més democràtiques i avançades d’Europa.

Va ser des dels municipis on la força de la voluntat del poble va deixar clar l’anhel per canviar el model d’estat. El 12 d’abril es van celebrar unes eleccions municipals arreu de l’estat que van suposar un plebiscit entre la monarquia d’Alfons XIII i l’esperança d’una nova república espanyola. La democràcia, especialment a les principals ciutats del país, va determinar que era el moment de tombar el règim cacic de la Restauració i aquells que el sostenien per donar pas a una etapa de renovació i de conqueriment drets socials i llibertats.

Van ser moltes les reformes impulsades per part del règim republicà, també a Sitges. La República va arribar a Sitges el 14 d’abril a les 16:00 hores de la tarda, acompanyada de l’entusiasme del poble que es va manifestar pels carrers al ritme de les bandes dels mestres Pallarès i Torrens. Diverses entitats i associacions amb esperit republicà van obrir anys abans del 1931 el camí cap als avenços que es van dur a terme a la vila durant aquesta etapa.

La República i els diferents governs municipals del poble van desenvolupar projectes sense els quals ara no entendríem la vida sitgetana i que van suposar el blindatge i l’arribada de molts serveis i drets fonamentals. Un dels pilars de l’acció del període republicà va ser fonamentar el dret a l’educació i l’accés a la cultura. El nostre el poble és un clar exemple, no només pel fet que el Museu Cau Ferrat esdevingués públic durant l’etapa, sinó especialment per la construcció i obertura de la Biblioteca Popular Santiago Rusiñol el 1936, un espai que molt aviat ja va rebre molts visitants i que suposava la possibilitat universal, per tothom, d’accedir a la literatura.

Per primera vegada un govern municipal tenia clares les necessitats del poble i això es va traduir en la creació de noves infraestructures que van fer créixer el teixit econòmic de Sitges.

çEl turisme es desenvolupa fermament als anys 30 i exemple d’això són la construcció de l’edifici del Picnic, de la primera Oficina de Turisme o de la Piscina Maria Teresa, que no només van obrir Sitges al món, sinó que van aconseguir augmentar la taxa d’ocupació dels sitgetans i sitgetanes.

El desenvolupament de l’economia turística i l’obertura internacional van ser acompanyats d’accions per millorar les condicions laborals dels treballadors de la vila, gràcies també al ferm paper de sindicats i entitats socials. Els obrers de Vallcarca van obtenir la reducció de la seva jornada laboral de 44 hores, mentre que diferents gremis molt importants a la història de Sitges, com el de la sabateria, van anar creixent i gràcies a l'organització que van mantenir, van obtenir una gran ampliació dels seus drets.

Cal posar en valor aquesta tasca comunitària efectuada durant la República, especialment per aquelles entitats, ateneus o associacions que permetien llocs de trobada, debat i culturització de les classes populars a Sitges, exemple són totes les activitats que s’organitzaven a la Casa del Poble (ara, l’Ofinica d’Atenció Ciutadana).

A més, el primer govern de la República a Sitges va assolir la municipalització del servei d’aigua, que suposà l’abastiment d’un recurs tan indispensable. Va culminar les obres el 1932, dotant d’aigua el poble i donant una nova solució a l’atur. També va posar fi al descontrol urbanístic, establint diversos plans buscant el respecte a la legalitat pel que fa a les construccions. Veiem així com, moltes de les propostes que per primera vegada arribaven al poble, ens serveixen com a exemple i precedent positiu a les necessitats actuals de la vila.

Va ser des del municipalisme com es va aconseguir la proclamació de la 2a República, i per això el 14 d’abril ha de ser també una data per no oblidar la tasca i l’esforç d’aquelles persones que, des dels ajuntaments republicans dels nostres pobles i ciutats, van permetre la consecució i desenvolupament d’un règim democràtic i social.

Per totes les raons exposades, el Grup Municipal Comuns Verds de Sitges proposa al Ple Municipal l’adopció dels següents:

ACORDS:

PRIMER.- Saludar i recordar la 2a República, en el seu 92è aniversari, i el gran llegat que suposa per a les nostres generacions, per tal de retre homenatge a totes les persones que van creure i van defensar l’Estat republicà.

SEGON.- Reclamar el dret de la ciutadania a escollir el model d’Estat i en conseqüència el dret a escollir-ne el cap d’Estat.

TERCER.- Donar suport als actes ciutadans o institucionals que s’organitzin a la nostra vila amb motiu d’aquest esdeveniment, i donar suport a les iniciatives ciutadanes, si escau, per dedicar un espai públic en record de la 2a República.

QUART.- Homenatjar els valors democràtics de la República, ubicant en la façana de l’Ajuntament la bandera de la 2a República, el 14 d’abril de cada any.

CINQUÈ.- Fer una ofrena floral en nom de l’Ajuntament a l’escultura La República, de Pere Jou, amb un ram amb els colors tricolors de la República i els de la senyera de Catalunya, el 14 d’abril de cada any.

SISÈ.- Canviar el nom de la Biblioteca Santiago Rusiñol al seu nom original: Biblioteca Popular Santiago Rusiñol.

SETÈ.- Difondre aquests acords a les entitats de la nostra ciutat i a les associacions memorialistes i republicanistes de Catalunya.

 

Aprovada